Är ni stenhårda med vilka digitala verktyg som får användas på arbetsplatsen? Bra, det är väldigt viktigt att hålla koll, både med tanke på säkerhet och ekonomi. Men se samtidigt till att vara med på tåget och använd de mest effektiva verktygen för att kunna attrahera ny arbetskraft.

Har du märkt att personalen verkar använda andra appar och digitala system än vad som är sagt från företaget? De flesta arbetsplatser har noga kontroller på vilka it-verktyg som används. För att hålla koll på säkerheten är det viktigt, absolut. Men det finns såklart en anledning till varför anställda väljer att använda andra verktyg. Blunda inte för det, hör dig för med din personal varför de använder just det systemet. Kan det vara så att det är mer effektivt och skulle innebära en bra utveckling för er om alla använde sig av det istället?

Hur attraktiv är din arbetsplats?

En bra arbetsplats handlar inte längre bara om ergonomiska stolar… Idag ligger en stor vikt i vilka system som används och hur smidiga dom är. Hur mobil kan du vara i ditt jobb med nuvarande arbetssätt till exempel?

Varje medarbetare har olika behov och förutsättningar för att lösa sina arbetsuppgifter. Det blir mer och mer viktigt att lyssna och hänga med i utvecklingen. En effektiv arbetsplats har inte nödvändigtvis en bestämd uppsättning verktyg, kontroll såklart, men med möjlighet att använda de verktyg som är bäst för varje situation.

Privat är vi är väldigt vana vid att kunna ladda ner appar och webbverktyg smidigt och enkelt. Det kan såklart inte, med tanke på säkerhet, vara lika fritt och öppet på arbetsplatsen. Men för att kunna attrahera ny arbetskraft krävs det moderna verktyg och smidiga arbetssätt. Den nya generationen förväntar sig det.

Computer Sweden listar sju sätt att ta sig an skugg-it – och vinna

  1. Förstå varför ett it-verktyg används
  2. Titta på hur medarbetarna använder verktyget
  3. Avgör om skugg-tekniken verkligen är en säkerhetsrisk
  4. Utvärdera skugg-it:s potentiella värde som ett produktivitetsverktyg
  5. Samarbeta med säljaren om en företagsversion
  6. Använd tekniken så att fördelarna behålls
  7. Var vaksam

”Många CIO:er har ägnat åratal åt att snoka reda på och rensa ut alla icke-sanktionerade it-verktyg och tjänster som de anställda använder sig av i smyg. Allt för att inte äventyra säkerheten. Men det finns andra sätt att närma sig problemet. Genom att i stället titta på vad det är som används går det att få en bättre bild av vad medarbetarna vill ha och behöver så att man kan se till att skaffa in rätt mjukvara och rätt tjänster. Sådant som ökar medarbetarnas effektivitet och gör dem nöjdare.” – Karin Lindström, Computer Sweden

Digitala infödingar, millenniegenerationen, Generation Y, Millennials

”Medarbetare födda på 80- och 90-talet kan ha andra förväntningar på ditt ledarskap än vad äldre generationer har”. Säger Sofie Bergdahl på Lunicore Studentkonsult i artikeln: Så attraherar du generation Y med ditt ledarskap

Den tidigare generationen tenderar att vara lojal mot sin arbetsgivare och stannar länge på samma jobb. Nu rusar en ny generation ut på arbetsmarknaden, en mer rastlös generation som ställer helt nya krav. Personlig utveckling, moderna verktyg, mobilitet och framförallt delaktighet är viktigt. Det kräver många gånger ett nytt tänk hos ledningen. Lyhördhet och öppenhet för nya arbetssätt väger tungt när vi väljer arbetsplats.

Sofie Bergdahls tre tips: Så leder du en arbetsplats för Generation Y

  1. Var nyfiken! Ta vara på varje nyanställd medarbetares kompetens, särskilt inom det digitala. Det är en viktig pusselbit för att en individ i Generation Y ska känna sig behövd i den nya organisationen.
  2. Främja aktivt en positiv arbetskultur som är öppen och där äldre medarbetare kan lära av yngre, oavsett om det handlar om digital kompetens eller mångårig branscherfarenhet.
  3. Involvera alla i gemenskapen och odla känslan av att alla arbetar mot samma mål, oavsett yrkesroll, ansvar, ålder eller bakgrund.

Behöver du hjälp för att hålla koll på alla licenser? Ladda ner vårt White paper om hur en SAM-analys går till.

 

Tina Viitala Joelsson

Marknadsassistent

tina.viitala@k3nordic.com