Allt du vill veta om molnet – men inte vågat fråga
Vad menas egentligen med Landing zone? Och hur kan du gå från Proof of Concept (PoC) till MVP (Minimum Viable Product)? I denna guide reder K3s Cloudteam ut det komplexa landskapet av molntermer och vanliga begrepp inom området. Vi gör molnet begripligt – oavsett om du är nybörjare eller har jobbat med molntjänster.
Molnet kanske låter som något avancerat och mystiskt, men det är faktiskt enklare än du tror! I den här bloggposten bryter vi ner några av de vanligaste molnbegreppen på ett lättförståeligt sätt. Oavsett om du är helt ny i molnvärlden eller redan har erfarenhet, kommer du att få en tydligare bild av hur dessa termer fungerar och varför de faktiskt spelar roll.
Landing zone
Tänk dig att bygga ett hus. Du ser till att grunden är stabil, att elen fungerar och att allt är förberett för inflytt. Men du installerar också säkerhetslås och brandlarm för att skydda huset i längden. En “Landing Zone” i molnet fungerar likadant – den skapar en säker och välorganiserad miljö där dina applikationer inte bara kan starta tryggt, utan också förbli skyddade och väl underhållna över tid.
Proof of Concept (PoC) till MVP (Minimum Viable Product)
Tänk dig att du har en idé om att bygga en app för att beställa mat. Istället för att bygga hela appen direkt, börjar du med ett enkelt test – kanske bara ett formulär där en användare kan skriva in vad de vill beställa och skicka in det manuellt. Du kollar om konceptet fungerar: Kan människor förstå idén? Kan du faktiskt ta emot en beställning och leverera maten? Detta test är ditt Proof of Concept (PoC) – det bevisar att din idé kan fungera, men det är fortfarande långt ifrån en färdig produkt.
När PoC visar att idén är genomförbar, går du vidare och bygger en Minimum Viable Product (MVP). Istället för bara ett enkelt formulär, utvecklar du nu en fungerande app där användare kan beställa mat, se en meny och få bekräftelse på sin beställning. Det är inte den slutgiltiga versionen med alla funktioner som lojalitetsprogram eller betalningsintegration, men det är tillräckligt för att riktiga kunder ska kunna använda appen och ge dig feedback som iterativt tar din MVP till större fulländad produkt.
Managed Service
Managed service är när du låter någon annan ta hand om tråkiga sysslor åt dig. Tänk dig att du har en trädgård men betalar någon för att klippa gräset och vattna blommorna, så du slipper. I molnet handlar det om att du låter en tredjepart hantera och övervaka dina IT-tjänster, så att du kan fokusera på roligare saker.
Serverless
Trots namnet finns det faktiskt servrar bakom kulisserna! ”Serverless” betyder bara att du inte behöver bry dig om dem. Det är som att beställa mat på en restaurang – du behöver inte veta hur köket fungerar, du får bara din mat serverad. Molnleverantören hanterar allt det tekniska medan du fokuserar på din kod eller applikation.
Scalability
Tänk dig att du kör ett tåg. I början kanske du bara har några få passagerare, så du behöver bara ett litet lok för att dra några vagnar. Men när fler resenärer kliver på, kan du enkelt lägga till fler vagnar – och lokets kraft ökar i takt med antalet passagerare. Om tåget blir riktigt långt, kan du till och med koppla på ett extra lok för att hantera den ökade belastningen. När passagerarna kliver av och behovet minskar, kan du lika enkelt koppla bort några vagnar och det extra loket. Det smarta är att du bara betalar för den tid du använder loken, utan att behöva överinvestera i resurser som du inte behöver hela tiden.
Inom molntjänster fungerar det på samma sätt. Scalability innebär att din infrastruktur kan växa med ökande belastning – fler användare och mer data – utan problem. När behovet minskar, kan du enkelt minska resurserna och betalar bara för det du faktiskt använder, precis som du anpassar tåget efter antalet resenärer.
High Availability (HA)
Tänk på HA som en restaurang som aldrig stänger, inte ens på julafton. ”High availability” i molntjänster innebär att din applikation alltid är tillgänglig, nästan oavsett vad som händer. Om en server går ner tar en annan över – ingen downtime, bara ren tillförlitlighet.
Infrastructure as Code (IaC)
Istället för att någon sitter och klickar fram servrar manuellt är IaC som att beställa en hel datorpark med några rader kod. Det är som att skapa ett IKEA-möbel med hjälp av instruktioner – fast du behöver aldrig skruva själv. Du beskriver din infrastruktur i kod, och molnplattformen sätter upp allt åt dig.
Cloud-Native
Detta är applikationer som är födda och uppvuxna i molnet. De är inte som äldre programvaror som flyttats in i molnet – de är designade för att dra nytta av alla fördelar molnet har att erbjuda från start. Tänk på det som en Tesla som designats för att gå på el, istället för en plug-in hybrid som nyttjar både gammal och ny teknik i form av en stor förbränningsmotor och mindre elmotor. Elmotorer kräver mindre till ingen service medan en förbränningsmotor har massvis av rörliga delar som kan gå sönder, oftast med kostsamma reparationskostnader.
Fördelarna med att bygga Cloud-Native är många. Du får en smidigare hantering, högre skalbarhet, bättre utnyttjande av resurser och en mer kostnadseffektiv drift. Dessutom kan du dra nytta av molnets avancerade funktioner som automatiska uppdateringar och självhelande system, vilket gör att dina applikationer alltid är uppdaterade och tillgängliga.
Resilience
Resilience är som att vara en studsboll – oavsett hur hårt du slår ner, så studsar du tillbaka. I molntjänster innebär det att systemet har förmågan att återhämta sig snabbt från störningar, som krascher eller strömavbrott. Om något går fel kan systemet hantera det utan att allt brakar ihop, och det är redo att hoppa upp igen och fortsätta köra som om inget har hänt!
Savings Plan
Tänk på Savings Plan som ett kaffeabonnemang hos din lokala barista. Om du lovar att dricka en viss mängd kaffe varje dag i ett år, får du varje kopp till rabatterat pris. Så om du ändå är beroende av din dagliga koffeinkick (eller molntjänster), varför inte spara pengar medan du är igång? Det är molnleverantörernas sätt att säga: “Ju mer du hänger med oss, desto mindre kostar det per slurk!”
AWS Organizations
Föreställ dig AWS Organizations som att vara dirigent för en stor orkester. Istället för att varje musiker spelar sin egen låt i sin egen takt, håller du i taktpinnen och ser till att alla följer samma notblad. Du kan styra tempot, volymen och se till att ingen saxofonist plötsligt börjar spela hårdrock under en klassisk symfoni.
På samma sätt låter AWS Organizations dig hantera flera AWS-konton som om de vore olika instrument i din orkester. Du kan centralisera kontrollen, införa gemensamma policyer och se till att alla “spelar” efter samma regler. Mindre kaos, mer harmoni!
Påbörja eller få stöd i din molnresa?
Är din molnmiljö i startgroparna och befinner sig i In the cloud-fasen? Eller har du påbörjat din resa redan men behöver expertis hur ditt företag kan få ut den maximala potentialen av molnet? Med K3 är du i trygga händer. Vi har lång erfarenhet av Amazon Web Services, Microsoft Azure och Google Cloud – och ser till att din molnresa blir enkel, säker och anpassad till just dina behov.