NIS2 – det nya EU-direktivet
Sverige placerar sig på sjätte plats i världen när det gäller sårbarhet för cyberattacker, enligt den senaste rapporten från Radar. En stor andel av svenska företagsledare, upp till 48%, betraktar även cyberhot som en av de största riskerna mot sina verksamheter i framtiden. Mot bakgrund av denna alarmerande trend implementerar EU NIS2-direktivet, som börjar gälla i oktober 2024, för att stärka cybersäkerheten för företag inom unionen.
Vilka verksamheter berörs av direktivet?
Organisationer och företag med mer än 50 anställda
Organisationer och företag som sysselsätter fler än 50 personer och som har en årlig omsättning eller en balansomslutning som överstiger 10 miljoner euro omfattas av särskilda regler och krav. Detta innebär att dessa aktörer ofta har mer omfattande skyldigheter när det gäller rapportering, transparens och regel efterlevnad, till exempel inom områden som miljö, arbetsmiljö, och ekonomisk redovisning.
Enskilda juridiska och fysiska personer samt offentliga förvaltningsenheter
Utöver organisationer och företag omfattas även enskilda juridiska och fysiska personer, samt offentliga förvaltningsenheter såsom myndigheter, regioner och kommuner, av regler och riktlinjer. Vissa särskilda kvalificeringskrav kan gälla, beroende på verksamhetens omfattning och karaktär. Detta säkerställer att även enskilda aktörer och mindre offentliga enheter tar sitt ansvar i förhållande till de lagar och regler som styr deras verksamhet. Dessa aktörer har ofta specifika skyldigheter, till exempel inom områden som offentlig upphandling, transparens eller ansvarsfördelning.
Stattliga myndigheter, regioner och kommuner
De allra flesta statliga myndigheter, regioner och kommuner omfattas av dessa regler och krav. Eftersom de har en betydande påverkan på samhället genom att hantera stora mängder offentliga medel och ansvara för viktiga samhällsfunktioner, ställs höga krav på deras transparens och ansvarstagande. Detta gäller särskilt när det kommer till offentlig upphandling, miljöhänsyn och effektiv användning av resurser. Dessutom har de en skyldighet att följa regelverk som främjar öppenhet, rättssäkerhet och medborgarnas insyn i verksamheten.
Webinar om NIS2 med Lindahl & Microsoft
Missade du vårt webinar om NIS2 med Advokatfirman Lindahl och Microsoft kan du se det i efterhand och lyssna på experterna på området – Johanna Näslund och Åsa Kidman.