Elon Musk uppmanar sin personal att lämna möten och avsluta samtal som inte tillför någonting. ”It is not rude to leave, it is rude to make someone stay and waste their time.”

Elon Musk är onekligen en framgångsrik entreprenör med många smarta och spännande idéer. För några dagar sedan spreds ett mail som Musk skickat till sin personal. Han ger i brevet några tips på att effektivisera arbetsdagarna. Bland annat genom att lämna möten som inte tillför något.

Ja, varför inte? Visst vore det vettigt att slippa lägga tid på möten där jag inte tillför något, eller där mötet inte tillför mig och mitt arbete något. Absolut. Men lite jobbigt skulle det väl kännas att lämna ett pågående möte? Eller är det, som Musk säger, mer oförskämt att hålla kvar någon och slösa tid än att faktiskt resa sig upp och gå?

Det pratas hela tiden om effektiva möten och det finns många tips och trix. Checklistor till höger och vänster. Hur du ska förbereda dig, hur mötet ska fortgå, utvärderingar o.s.v. Själv står jag på den sida som fortfarande anser att det är viktigt att mötas. Nätverkande på alla sätt är viktigt för mig, både irl och digitalt. Men jag håller helt och fullt med om att många möten är alldeles för långa och ineffektiva, ibland rent av onödiga.

I många fall anser jag att det räcker gott med snabbare och enklare kommunikation via mail, CRM, eller andra smarta digitala verktyg. Ibland kanske det är mer effektivt med ett video-/webbmöte för att åtminstone spara på restid. Fysiska möten tenderar också ofta att kunna dra ut på tiden och inte hålla sig till rätt sak hela vägen. Det kan ju vara trevligt att sitta och småprata om lite allt möjligt, men inte så effektivt. Jag hör ganska ofta folk säga saker som ”när ska jag hinna jobba när jag sitter i möten hela tiden?” Då är det uppenbart att en förändring behövs.

Musk är nog inte helt ute och cyklar, eller vad tycker du?

Elon Musks produktivitetstips:

  • Hoppa över stormöten om de inte verkligen är viktigt för alla, i så fall – håll det kort!
  • Sluta med rutinmässiga möten, om det inte handlar om något väldigt viktigt. Mötesfrekvensen bör sjunka/avslutas när ärendet är avklarat.
  • Lämna ett möte och avsluta samtal så snart du märker att du inte tillför något värde. Det är inte oförskämt att lämna, det är oförskämt att få någon att stanna och slösa sin tid.
  • Använd inte svåra och krångliga branschord. Det hindrar kommunikationen. Ingen ska behöva memorera en ordlista för att kunna jobba.
  • Kommunikation ska gå den kortaste vägen, inte efter en hierarkisk ordning.
  • Ett stort problem är kommunikation mellan avdelningar. Om någon måste gå till sin chef, som i sin tur ska prata med en annan chef, o.s.v. innan någon pratar med den som faktiskt ska utföra jobbet. Då händer superdumma saker! Det måste vara ok att gå direkt till den person som ska göra jobbet.
  • Använd sunt förnuft. Följ inte en regel som uppenbarligen är löjlig i en viss situation, då bör regeln ändras.

Här hittar du hela brevet

 

Tina Viitala Joelsson

Marknadsassistent

tina.viitala@k3nordic.com