Det är lätt att stirra sig blind på prislappen och inte tänka på vad det innebär pengamässigt för verksamheten om servern till exempel går ner eller går sönder.

Jag pratade med en kund häromdagen angående en förlängning av Care Pack på deras server. Deras server är affärskritisk. Företaget tjänar pengar på en webbshop och går servern ner kan ingen shoppa = inga pengar in.

Jag hörde att han var väldigt skeptisk mot att förlänga sitt Care Pack så jag bestämde mig för att måla upp ett scenario för honom: Servern går ner, det tar 6 h innan den är uppe i drift. 8 personer arbetar med att få upp servern samt administrerar det operativa arbetet som ett stopp innebär, varje person kostar företaget 700 kr/timme. 8 personer x 700 kr= 5 600 kr. 5 600 kr x 6 h driftstopp= 33 600 kr för ett driftstopp. Tänk om servern går ner mer än 3 gånger per år?

Vi pratade vidare men fortfarande lät han inte helt övertygad, det var ju inte ens säkert att den skulle gå ner någon gång under året.

Vi pratade vidare om HPs nya regel gällande ICM, firmware-uppdateringar. Jag frågade honom om dessa och han sa att han i stället väljer att köpa en ny server vid behov. Vad kostar det? Och hur mycket tid lägger ni ner på att konfigurera den så att den passar ert behov? Jag målar upp ett nytt scenario för kunden: Du köper in en ny server för 20 000 – 40 000 kr, ni lägger ner ca 40 h på att installera all programvara ni behöver och konfigurera den. Varje timme kostar 700 kr eftersom ni har kompetensen i huset. 40 h x 700 kr= 28 000 kr, 28 000 kr i tid + 30 000 kr för servern = 58 000 kr, inte en speciellt lönsam lösning.

Summan av det hela, prislappen är inte det viktigaste. Fokusera istället på vad det kostar för er verksamhet att servern, skrivaren, lagringsenheten etc ligger nere.

Är det verkligen priset som är det viktigaste?

/Alexandra