Förra veckan skrev jag lite kort om förändring. Tänkte fortsätta på samma spår idag. Förändringsarbete är ett hett ämne, framförallt gällande digitalisering. Kommer vi att bli färdiga någon gång?

Hur jobbar ni på ert företag, hänger ni med i digitaliseringen eller kör ni vidare som ni alltid har gjort? Vem eller vilka styr förändringen och hur gör ni för att involvera och engagera hela organisationen? I boken ”Get digital or die trying” av Arash Gilan och Jonas Hammarberg ger man bra verktyg för det digitala ledarskapet och den digitala förändringsresan – Hett tips!

”Allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras. Allt som digitaliseras kan kopieras. Allt som kopieras sjunker i värde.” – Gilian och Hammarberg

Det tog 75 år för telefonen att nå 50 miljoner användare i hela världen. Mobilspelet Angry birds gjorde samma resa på 35 dagar. Den nya digitala världen är kraftfull, minst sagt! Digitaliseringen började för länge sedan, men idag är det så högaktuellt att det är omöjligt att låtsas som att ingenting händer. Våra vanor är helt förändrade. Handel, foto, film, it och resor bl.a. skiljer sig markant jämfört med hur vi hanterade det för bara fem år sedan. Det gäller att hålla sig uppdaterad och hänga med.

De digitala infödingarna

Vi är hela tiden tillgängliga och för den som är uppväxt i den digitala världen är det inga konstigheter. Man säger att de som är födda 1980 eller senare är de ”digitala infödingarna”. Man är van vid att leva i den digitala världen och ser det inte som ett problem. Men att hålla sig uppdaterad är lika viktigt ändå, annars ligger man snabbt efter. Och jag vet i fåglarna om jag, som är 34 bast (1984), är en inföding på riktigt? Lillsyrran som är tio år yngre har bättre koll än jag, utan tvekan! Men självklart är det inte åldern som bestämmer vem som kan och inte kan. Alla kan lära sig. Det där uttrycket om gamla hundar skrotar vi, det stämmer inte!

Hur blir vi digitala mästare?

Gilian och Hammarberg säger att det finns många likheter mellan digitaliseringen och traditionellt förändringsarbete. Skillnaden är hastigheten och omfattningen. Det digitala förändringsarbetet måste röra sig i alla delar av verksamheten, kräver snabbt samarbete och ramar för ansvar.

  • Börja med dig själv, öka din digitala närvaro, få upp ögonen för möjligheter.
  • Planera och förbered, analysera vad som krävs och sätt en plan för genomförandet.
  • Få det att hända! Engagera medarbetare, involvera alla!
  • Få arbetet att fortsätta och utvecklas.

Vi behöver alltid vara i förändring

I podden på dagensanalys.se, avsnittet ”Vi behöver alltid vara i förändring“, pratar Jesper Pettersson och Tobias Franzén om hur man ska tackla sociala medier och hur man ser på utvecklingen i Sverige – Ett till hett tips!

”Vi behöver alltid vara i förändring, den digitala transformationen är inte ett projekt som börjar och sedan tar slut och då är man klar med det. Den digitala utvecklingen går så pass fort att vi som organisation, och det gäller nog egentligen alla organisationer, behöver titta på att vara i ett tillstånd för att vara i ständig förändring.” – Tobias Franzén, VD för The Amazing Society (TAS)

Så, när är vi färdiga egentligen?

Kommer vi någonsin bli färdiga med digitaliseringen? Svaret är utan tvekan NEJ! Det kommer garanterat vara ett långsiktigt arbete utan slut, utvecklingen kommer inte att stanna. Kämpa på! Mitt bästa tips är att inte se det som ett arbete även om det krävs just hårt jobb. Det är ju faktiskt riktigt roligt och spännande!

Tips från Tobias

I podden på dagensanalys.se avslutar Jesper med frågan om Tobias har något bra tips till deras lyssnare, han svarar: ”Någonting jag har ägnat ganska mycket tid och kraft åt den senaste tiden är organisation, sättet vi arbetar på och att skapa en arbetsplats för morgondagen och morgondagens talanger. Där har jag hämtat mycket inspiration från en herre som heter Daniel Pink.”

Ted talk med Dan Pink, “The puzzle of motivation”

Tina Viitala Joelsson

Marknadsassistent
tina.viitala@k3nordic.com