CRM står för Customer Relationship Management men det visste du säkert redan. Det finns en uppsjö av system svenska och internationella. Vi har tagit fram fem frågor som vi tycker du först ska ha tänkt igenom innan du väljer system. För hur det än är, så är system bara system vilket CRM du än väljer i slutändan.

1. Vad vill du uppnå med ett CRM?
Självklart vill du hålla reda på dina kunder, följa deras resa som kund hos dig, bygga och vårda relationen. Allt detta är oftast hygienfaktorer. Men tro inte att CRM:et ska lösa alla dina utmaningar, att det är någon typ av ” Eureka!”-program som kommer in, vänder upp och ner på allt och gör det bättre.När du sätter upp en CRM-lösning är det bra att stanna upp och ta ett helhetsperspektiv på vad som behövs. Vilka system ska prata med varandra och varför? Vilka avdelningar behövde veta vad och hur? Ekonomi vill se en sak, sälj och marknad något annat och ledningen vill ha helikopterperspektiv på det hela och se hela resultatet. Svara på vad som är need to have och vad är nice to have.

2. Vilken effekt vill du uppnå med CRM?
Tjäna mer pengar, bli mer effektiv, knyta kunden närmare ditt företag och bearbeta förlorade kunder på ett mer organiserat sätt. Det finns många effekter men fokusera på det som är allra viktigast för dig och arbeta dig baklänges. Tänk inte för stort på en gång, se till att ha ett dynamiskt CRM som du kan utveckla med tiden.

3.Hur får jag alla på företaget att förstå nyttan med det?
Ibland kan första anblicken av ett nytt CRM-system få dig att baxna! Hur ska du då kunna övertyga alla som jobbar på företaget att ett (nytt) CRM är bra? Låt personalen vara en del av processen. Vad är deras ”pains” när de jobbar? Berätta inte vad de ska göra i systemet utan berätta varför de ska göra och skapa samförstånd.

Andra nyttoargument kan vara:

 • Större volym av nykundsbearbetning
 • Mer lojala kunder.
 • Merförsäljning till befintlig kund.
 • Minskat antal informationsöar.
 • Enkel och visuell rapportering där alla ser hur det går för företaget och sina egna mål.
 • Stenkoll på kundbasen – vad/när köper de och för hur mycket?
 • Minskad administration – spara runt 20 min/medarbetare/dag.

4. Molnet eller inte?
Dagens CRM system är oftast molnbaserade eller både och. Med ett system i molnet väljer du den plan som bäst motsvarar dina affärsbehov och som hjälper dig att snabbt komma igång igen om det uppstår problem. Behöver man en väldigt djup integration med installationer på CRM-servrarna är kanske inte en molntjänst det bästa alternativet.CRM som molntjänst är mer miljövänlig, eftersom du spar energi och materialresurser.

5. Vad kostar det?
Hur långt är ett snöre? Allt beror på vad du vill göra med systemet, antal användare, integration med andra system och hur stor databas (antal kunder) du har/vill ha. Alla CRM-leverantörer kan visa upp en prisplan och vad som ingår i den.

Om du inte har bestämt dig om du ska införa ett CRM så kan du studera siffrorna nedan om varför en kund lämnar sin leverantör. Det finns en stor nytta i att hålla koll på sina kunder eller hur?

 • 1 % avlider.
 • 3 % flyttar.
 • 5 % andra relationer.
 • 9 % går till konkurrent.
 • 14 % missnöjd med produkten.
 • 68 % känner sig nonchalerad som kund.

Källa: U.S. Small Business Administration and the U.S. Chamber of Commerce.

Vi på K3 Nordic är Microsoft guldpartner inom hantering av programvarulicenser och använder oss av Dynamics CRM och det funkar bra för oss.

Läs mer om Dynamics CRM Online:
Grundfördelar med  Dynamics CRM Online