Att jobba på distans eller ”jobba hemma” gör var och varannan kontorsråtta nu för tiden. Det finns undersökningar som säger att 1 av 10 jobbar på väg till eller från jobbet på diverse publika transportmedel. Jag tror nog att det är mer än så. Det är många möten äger rum på tåg eller bussar runt om i Sverige. Idag är det inte tekniken som gör att vi inte kan jobba mobilt utan det är vi människor och de gamla normer och kontorstraditioner som vi sitter fast i. Du arbetar för att du är på kontoret. Sedan kan du sitta på din plats och stirra in i skärmen i 8 h men du är på jobbet?!

Nu har en ny generation gjort entré på arbetsmarknaden. De går under namnet ”the Millennials”. Deras värderingar är tolerans, flexibilitet, nyfikenhet på världen, en vilja att dela med sig och att nätverka är typiska värderingar för dagens unga. Något som inte riktigt passar in i att sitta på ett kontor 8-17 varje dag. Att kunna jobba var som är ett önskemål som hamnar högt på listorna när ”the Millennials” väljer arbetsplats.
Så krossa de gamla normerna och se till att säkra din arbetsplats så att dina anställda kan jobba där de trivs som allra bäst och är mest kreativa.

6 tips till dig som vill jobba hemma

1. Jag är ändå hemma… Klart att du kan plocka in i diskmaskinen eller hänga en tvätt. Under tiden kanske du har löst den där kluriga jobbfrågan som du funderat på i flera dagar. Men att sätta sig och kolla på andra säsongen av House of Cards funkar inte. Se till att hitta en balans mellan jobb och det som finns där hemma. Ibland kan det vara så att man inte kommer ur pyjamasen förrän kl 14 för man har jobbat så intensivt.
2. Ostrukturerade dagar. Skapa listor och se till att planera extra mycket för att få jobbdagarna hemma att fungera
3. Ingen att prata med!! Här kan mejl, chatt, sms och telefon vara bra. Använd dessa verktyg mer flitigt.
4. ”Vi kan inte träffas över högen med disk”. Nej, du behöver inte ha möten hemma. Ha möte på kafé, lunchrestaurang eller hotellobby. Ha möte genom att ta en promenad. Walk and talk är en bra och lätt mötesmodell. Ni tar en promenad under mötet och avslutar någonstans där ni kan sitta ner och summerar ihop vad som sagts och går igenom actionpunkter.
5. Ensamt. Byt ut hemmamiljön mot annan plats eller bjud in flera att arbeta hemma hos dig.
6. Begränsade resurser. Se till att jobbet har en it-miljö som gör att du kan jobba på distans.

Tidningen Chef tog för några år sedan fram en checklista för dig som är chef och vill jobba på distans. Jag tycker att listan håller fortfarande.

• Lista vad du faktiskt gör på kontoret.
• Ta reda på vilka av dessa uppgifter som inte kräver din närvaro på kontoret.
• Ta reda på vilka problem som måste lösas innan du kan välja de bästa platserna för att utföra olika arbetsuppgifter.
• Klargör reglerna som gäller på företaget för att vara tydlig med förutsättningarna för att leda på distans.
• Se över vilka platser som du trivs på och som ger dig inspiration (kafé eller bibliotek är populärare än hemmet).
• Klura ut vilka tekniska hjälpmedel du behöver för att utföra ditt chefskap på distans.

Microsoft har tagit fram tips på hur en modern arbetsplats kan fungera.

//Kristina (som oftast inte kommer ut pyjamasen när jag jobbar hemma).

Källor: Svd, Microsoft, Tidningen Chef