Alla har väl hört klyschan eller utopin, it ska vara enkelt och kostnadseffektivt. Det finns nog ingen it-ansvarig som inte vill det. De företag som bäst kan möta morgondagens behov av smidiga, kostnadseffektiva och flexibla it-lösningar blir vinnare. De möjligheter som dagens it skapar förändrar vårt sätt att arbeta. Samt våra och framtida anställdas förväntningar på framtidens arbetsplats.

En genomtänkt it-strategi anpassat till ditt företags behov och till medarbetarnas levnadsvanor skapar nya möjligheter att driva ett smidigt och vinnande företag. Enkelt kan tyckas men det väcker också många frågor och ställer krav på företaget: att väljer rätt lösningar utifrån behov.

Hur kan man konkret som it-organisation göra för att sänka kostnaderna utan att tumma på friheten hos de anställda? 

K3 Nordic har tagit fram 4 konkreta tips

 1. Håll koll på helheten
  Genom smarta system eller en bra partner så får du koll på helheten. Med ett system behövs oftast mycket tid investeras i att bestämma vilka verktyg att använda samt sätta upp och underhålla dem. Men när väl allt är på plats så har du total överblick. Tänk på att system inte är bättre än sin användare. Att låta en partner hålla koll så behövs mindre tid investeras i verktyg, uppsättning och övervakning. De e bar o åk! Att låta en extern partner ta hand om övervakningen kan vara läskigt! Du behöver släppa på kontrollen men du vinner frihet och tid. Tänk om de inte sköter sig, tänk om något händer? Dessa för och nackdelar bör ställas mot varandra. En bra partner bjuder in dig i övervakningen. Tillsammans bestämmer ni hur samarbetet ska se ut så att det inte blir dubbelarbete.
 2. Inte mer prylar än du behöver
  Du behöver inte ha en överambitiös it-miljö. Med dagens program och ready-to-go it-miljöer så kan du enkelt skala upp och ner när det gäller hur din företagsmiljö ska fungera och se ut. Fundera, undersök och verkställ själv eller ta hjälp av en rådgivande partner.
 3. Tänk både här, där och framåt
  Jobba på jobbet eller jobba där du vill. Se till att ha alla de rätta förutsättningar så att de anställda kan jobba externt om det finns behov av det. Alla företag är inte kontorsråttor, utan många måste jobba på plats. Men även där måste det finnas en flexibel it-miljö för att det ska vara produktivt och kostnadseffektivt. Se till att framtidssäkra din it-miljö så att snabb utvecklingspotential finns.
  Tips!
  Två intressanta artiklar om att jobba där du vill.Hur chefer Vs anställda ser på att jobba där de vill och
  En rapport från Kairos Future och digitaliseringskonsulten Palorial om att framtiden kräver nya kontorsmiljöer
 4. Städa
  Bort med program som inte behövs, inte används eller som ni kanske har dubbel av. Kolla av med organisationen vad som är good-to-have och need-to-have. Många avdelningar har ett större behov än andra på program.


Bonustips! Förändring sitter inte i tekniken!

Förändringen sitter i huvudet! Bestämmer ni er för att på mitt företag ska vi mail mindre internt. Gör det då! De stora mjukvarujättarna  har många smarta lösningar på hur ni kan jobba mer integrerat utan att använda mail.  Tekniken finns så ”Just do it!” Jag avslutar med en bild som jag tycker säger en del om oss människor.

 

/Kristina (som har släppt alla anteckningsblock och bara kör OneNote)

Vill du ha hjälp med att förändra ert sätt att arbete med it eller bli mer kostnadseffektiv? Hör av dig så pratar vi vidare.
kristina.borgstrom.troeng@k3nordic.com