På ett av mina tidigare jobb hade vi en it-ansvarig som alltid kom upp med de mest spännande lösenord. Det var allt från öl- eller vinsorter eller att hela företaget åkte på konferens och efter det fick alla namnet på platsen med ett par siffror efter. En gång fick hen feeling och då hade vi alla Betong med siffror efter. Tror att det då gick ett program på SVT som hette Salong Betong.
Jakten på det perfekta lösenordet går vidare. I helgen hade DN en intressant artikel om lösenord och hur vår hjärna fungerar.
I artikeln skriver författaren ”Enligt tekniksajten Mashable knappar många av oss in lösenord ungefär 25 gånger om dagen. Det motsvarar drygt 9 000 inloggningar om året.” Herregud!!

Människans hjärna är som allra sämst på att komma ihåg exakt långa slumpmässiga kombinationer av bokstäver och siffror. Enligt artikeln kan vi människor delas in i fyra olika kategorier hur vi ser på lösenord.

1. Familjeorienterade, vi väljer lösenord utifrån vad vår katt, barn eller partner heter. Typ Frank20121101.
2. Fansorienterade, vi väljer lösenord utifrån idoler, tv-program, nöje. Typ JustinForLife.
3. Drömorienterade, vi väljer utifrån våra drömmar. Typ SnyGG2015.
4. Säkerhetsorienterade, vi väljer utifrån vår grad av paranoia. Typ FgT0%!!9856.

Det finns ett roligt klipp från programmet Skavlan, när integritetsexperten Runa Sandvik är gäst och hon berättar om hur vi människor tänker när vi sätter upp ett lösenord. Fredrik Skavlan skruvar lite lätt på sig i stolen. Undrar vilken kategori han tillhör? Hela Skavlan-programmet hittar du på SVT-play

Alla vet att de ska ha ett säkert lösenord men människan är av naturen bekväm så vi väljer hellre ett lätt än ett säkert. Till och med Syriens president Bashar al-Assad använde gamla och trogna 12345. Det avslöjades när hackernätverket Anonymous kapade hans mejlkonto.

Enligt ESET är detta listan över Sveriges 10 sämsta lösenord
1. 123456
2. hejsan
3. sommar
4. hejhej
5. hemligt
6. sommarlov
7. 11111111
8. kalleanka
9. losenord
10. 12345678

Så tänk till nästa gång som ditt Office 365 vill att du ska byta lösen. Sommar2016 kanske inte är det bästa.

Läs hela DN-artikeln här

//Kristina som aldrig har haft ett husdjur som lösen! 🙂

Källa: DN