Bland nyheterna i Windows Server 2016 märks funktioner som är kopplade till mjukvarutjänster kring både lagring och nätverk samt ett utökat säkerhetsskydd mot cyberattacker.

Självklart finns det skalbar lagring där man har hämtat idéer och innovation från Azure. Microsoft uppger att det ska finnas ett 40-tal nya funktioner i Windows Server 2016. Inbyggd säkerhet, säkerhetsskydd mot cyberattacker som omfattar både vanliga servrar och virtuella maskiner. Flera skyddslager inbyggda i operativsystemet.

Men den stora ”snackisen” är Microsofts stöd för Containers. Microsoft samarbetar här med företaget Docker för att få ett lätthanterligt gränssnitt. Gränssnittet funkar lika bra om du kör servercontainer eller virtuellt via Hyper-V.

Containers
En container är en isolerad plats där en applikation kan köras utan att påverka resten av systemet och utan att systemet påverkar applikationen. Det betyder att du kan utveckla, test och sedan skrota och göra om utan att det påverkar annat. Containrar är en evolution och revolution inom virtualisering.  Läs om containers här Kolla även in infografik om containers.

Nano server
Har även fått uppmärksamhet som det ”nya”. Nano server är en liten server som kan vara värd för mikrotjänster. Med Nano server ökas tillgängligheten och minskar resursanvändning.
10 funktioner inom Windows server 2016 att hålla koll på.

Och så var de det där med licensieringen…
Helt ny licensmodell; nu ska du räkna antal kärnor istället för processorer. Läs mer om det här.

/Lina
lina.flodman@k3nordic.com

Läs mer om Windows Server 16