Vår HR-konsult delade i morse ett inlägg på LinkedIn för att påminna om vikten om att ta sig tid till paus, gemenskap och mat. ”Så här års är en vanlig kommentar ’det är mycket nu…’ Händer det att du kastar i dig lunchen framför datorn? Lunchpausen fyller fler funktioner än att bli mätt. Varför inte ta med dig några trevliga kollegor och luncha i solen idag?”

Inlägget var väldigt träffande för egen del. Det är ju rätt märkligt att behöva bli påmind om att äta, men jag är faktiskt helt hopplös ibland, speciellt när jag jobbar hemifrån. Jag går upp ur sängen, går ut med hundarna, fixar en kopp te eller kaffe, sätter mig vid datorn och vips så är klockan eftermiddag. När jag sitter tillsammans med mina kollegor är jag bättre på att hålla koll på födointaget. Det börjar låta ute i köket och jag blir påmind om min hunger och behovet att få koppla bort jobbhjärnan en liten stund. Gissa vilka dagar jag är mest kreativ?

För ett tag sen började jag göra som Skalman när jag jobbar hemifrån. Sätter ett larm på mobilen som påminner mig om frukost och lunch. Det absolut bästa (och himla trevligt) är att boka en lunchträff så jag får komma hemifrån eller bort från kontoret en sväng. Det är över mat och dryck som människor samlas, sägs det.

Mat och vila är såklart viktigt för att kunna vara effektiv på dagarna. Men det finns massor av andra saker som ger energi. Jag är sån som gärna vill jobba mycket med olika saker och gärna med många olika människor. Nytt och kul – då är jag som bäst! Vad får du din energi ifrån?

Tips

Något som istället gör att jag blir trött och ofokuserad är när saker är krångligare än vad de behöver vara. Väldigt frustrerande. I ett tidigare inlägg i bloggen presenteras fyra tips som K3 Nordic tagit fram gällande effektivisering i it-miljön. Att ha bra koll på sin it-miljö och behovet hos organisationen är viktigt för en effektiv och smidig vardag. Nästan lika viktigt som en grym matlåda.

 • Håll koll på helheten
  Genom smarta system eller en bra partner så får du koll på helheten. För att få igång ett nytt system krävs att det investeras tid. Men när väl allt är på plats har du total överblick.
 • Inte mer prylar än du behöver
  Du behöver inte ha en överambitiös it-miljö. Du kan enkelt skala upp och ner när det gäller hur din företagsmiljö ska fungera och se ut. Fundera, undersök och verkställ själv eller ta hjälp av en rådgivande partner.
 • Tänk både här, där och framåt
  Jobba på jobbet eller jobba där du vill. Se till att ha alla rätta förutsättningar så att de anställda kan jobba externt om det finns behov av det. Se till att framtidssäkra din it-miljö så att snabb utvecklingspotential finns.
 • Städa
  Bort med alla program som inte behövs, inte används eller som ni kanske har dubbelt av. Kolla av med organisationen vad som är good-to-have och vad som är need-to-have. 

Ta hand om dig!

Kom ihåg att inget system är bättre än sin användare. Så ta hand om dig själv!

Hos Tasteline hittade jag massor av bra matlådetips – Check it out!

Dietistens tips på hur du ska börja med härlig matlådemat: 

1. Tänk tallriksmodellen även i matlådan. Se till att få med kött/fisk/fågel/vegoprotein, ris/pasta/potatis och grönsaker.
2. Försöka att pressa in mer fibrer i måltiden genom att välja fullkornspasta/ris/bulgur och tillsätta bönor, rotfrukter, linser.
3. För att göra det enklare för sig är det bra om grönsaker ingår i själva maträtten. Gör grytor, gratänger och andra rätter som innehåller grönsaker.
4. Komplettera med färsk frukt och grönsaker. Några nötter, torkad frukt, lyxig exotisk frukt eller. Det är ofta det lilla extra som gör att man känner sig nöjd efter en måltid.

 

Tack för inspiration Ann-Christine, idag åt jag min matlåda tillsammans med glada kollegor ute i trädgården 🙂

 

Tina Viitala Joelsson

Marknadsassistent

tina.viitala@k3nordic.com