Ett nytt stort samarbete med Microsoft, Google, Facebook och Twitter är på gång. Det kommer att bli mycket lättare att flytta data mellan plattformarna och flytten till molnet förenklas.

Förra veckan skrev vi om fördelar med att flytta ut i molnet, här kommer ännu en stor nyhet att lägga till listan. Microsoft berättade i ett blogginlägg här om dagen om ett nytt gemensamt open source-projekt tillsammans med Google, Facebook och Twitter. Projektet ska hjälpa användare att säkert och smidigt kunna flytta sina data mellan tjänsterna.

Projektet kommer att skapa nya möjligheter för dataöverföring mellan tjänsterna. Istället för att behöva ladda ner data till en lokal lagringsplats för att kunna flytta den till en annan plats kommer det istället gå att göra direktöverföringar mellan molntjänsterna.

Microsoft menar att möjligheten till dataöverföring mellan tjänsterna är viktig och man uppmanar andra i branschen att gå med i utvecklingen. Denna lansering ser man som en utgångspunkt för ett större samarbete med nuvarande och framtida partners. Allt för att förbättra och förenkla tjänsterna för användare.

Ökade valmöjligheter

Computer Sweden har pratat med Anders Kingstedt, VD för konsultbolaget Mjukvarukraft som är involverat i projektet. Anders menar att organisationer blir allt mer oroliga för inlåsningseffekter vilket hindrar molnutvecklingen. Det ska nu bli lättare att prova nya tjänster, lämna tjänster och backa upp sina data. Det ökar valmöjligheterna och konkurrensen. Man kommer inte att behöva lägga tid på porteringsprojekt och kan på så vis spara både tid och pengar. I slutänden hoppas man vinna trovärdighet så att fler användare vågar använda sig av molntjänster i högre grad.

– Det är kittlande att framförallt Google och Microsoft teamar upp i det här syftet, eftersom det inte finns så många projekt mellan dem, säger Anders.

”Med det här projektet ser vi fram emot att arbeta med företag från hela branschen för att ge denna typ av funktionalitet till individer över hela webben. Konsumenter kommer att gynnas av förbättrad flexibilitet och kontroll över deras data”, skriver Google i ett meddelande.

Visst låter det spännande?

När jättarna börjar samarbeta och uppmanar fler att hänga på känns det verkligen som att saker kommer att förändras och förbättras. Det här ser vi fram emot och det blir intressant att se vad som kommer att hända. Kommer fler organisationer att våga flyga upp i molnet? Vågar du?

 

Tina Viitala Joelsson

Marknadsassistent

tina.viitala@k3nordic.com